QieΙΙi “mbjeΙΙ” νdekjen, 10 fatkeqëѕitë natyrore më νdeеkjeрrurëѕe në hiѕtorinë e njerëzimit

Çdo vit, disa nga fatkeqësitë natyrore më vd ekje prurëse si tërmetet, shpërthimet vullkanike, uraganet, tsunami, përmbytjet, zjarret dhe thatësira, kanë lënë të v dekur mesatarisht rreth 60,000 njerëz, sipas Global Change, transmeton Insajderi.

Njëra nga fatk eqësitë më të njohura është edhe ajo e Ishullit të lashtë mesdhetar, Thera (tani Santorini, Greqi), që përjetoi një shpërthim vullkanik katastrofik që z hduki të gjithë qytetërimin Minoan rreth vitit 1600 p.e.s.

Më poshtë 10 fatk eqësitë natyrore më vdеekjep rurëse në histori

Më 11 tetor të vitit 1138, qyteti sirian i Alepos së bashku me kalanë e qytetit u shembën totalisht, kjo pas një tërmeti të fortë që e goditi. Numri i vdekjeve vlerësohet të jetë në rreth 230,000, por kjo shifër vjen nga shekulli i 15-të nga historianët dhe ende mbetet në pikëpyetje.

Një tërmet katastrofik me magnitudë 9.1 goditi në brigjet perëndimore të Sumatrës, Indonezi, më 26 dhjetor 2004. Tërmeti krijoi një cunami masiv që vrau afërsisht 230,000 njerëz dhe zhvendosi afro 2 milionë njerëz në Azinë Jugore. dhe vendet e Afrikës Lindore.

Dëmet nga tërmeti dhe cunami vlerësohen në 10 miliardë dollarë. Kjo ngjarje konsiderohet si tërmeti i tretë më i madh në botë që nga viti 1900.

Në orën 3:42 të mëngjesit të 28 korrikut të vitit 1976, qyteti kinez i Tangshan u rrafshua nga një tërmet me magnitudë 7.8 ballësh. Tangshan, një qytet industrial me një popullsi prej rreth 1 milion në kohën e fatk eqësisë, pësoi numër marramendës të vi ktimave, prej mbi 240,000. Thuhet se 85% e ndërtesave të Tangshan u shembën dhe dridhjet u ndjenë në Pekin, Kinë, më shumë se 100 milje (180 km) larg. Derisa, u deshën disa vite përpara se qyteti i Tangshan të rindërtohej.

Ashtu si të gjitha fat keqë sitë e ndodhura mijëvjeçarë më parë, është e vështirë të arrihet një numër i saktë i v dekjeve që shkaktoi tërmeti i Antiokisë. Kronisti bashkëkohor, John Malalas shkroi në atë kohë se rreth 250,000 njerëz v diqën kur tërmeti goditi qytetin e Perandorisë Bizantine (tani Turqinë dhe Sirinë) në maj të vitit 526. Malalas ia atribuoi fatk eqësinë zemërimit të Zotit dhe raportoi se zjarret shkatërruan gjithçka në Antioki. tërmeti jo.

Cikloni Coringa zbarkoi në qytetin Coringa në Gjirin e Bengalit të Indisë më 25 nëntor të vitit 1839, duke shkaktuar një stuhi prej 12 m. Shpejtësia dhe kategoria e erës së uraganit nuk dihen, siç është rasti për shumë stuhi që ndodhën para shekullit të 20-të. Rreth 20,000 anije u shkatërruan, së bashku me rreth 300,000 njerëz që humbën jetën.

Tërmeti katastrofik me magnitudë 7.0 që goditi Haitin në veriperëndim të Port-au-Prince më 12 janar të vitit 2010, renditet si një nga tre tërmetet më vdekjeprurëse të të gjitha kohërave.

Qëndrimi i Haitit si një nga vendet më të varfra në hemisferën perëndimore dhe historia e kufizuar e tërmeteve të mëdha e la atë jashtëzakonisht të prekshëm ndaj dëmtimeve dhe humbjeve të jetëve. Rreth 3 milionë njerëz u prekën nga tërmeti. Vlerësimet e numrit të të vd ekurve ishin kudo; fillimisht, qeveria e Haitit vlerësoi se v iktimat ishin 230,000 njerëz, por në janar 2011, zyrtarët e rishikuan këtë shifër në 316,000.

Cikloni tropikal, Bohla goditi Bangladeshin e sotëm (atëherë Pakistani Lindor) më 12-13 nëntor të vitit 1970. Sipas Divizionit të Kërkimeve të Uraganeve të NOAA, shpejtësitë më të forta të erës së stuhisë ishin 130 mph (205 km/h). Cikloni shkaktoi një numër masiv të vdekjeve që vlerësohet në 300,000 deri në 500,000 njerëz

Cikloni Bhola konsiderohet cikloni tropikal më v dekjep rurës i regjistruar, sipas Organizatës Botërore Meteorologjike

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *