Lajm

Pamje “aрokaIiрtike”/ Ѕhрërthen vuIIkani, qindra ѕhtëрi mbuIohen nga IIava(VIDEO)

Shpë rthi mi i vullkanit Nyiragongo në republikën Demokratike të Kongos e leu në të kuq qiellin e rajonit ku ndodhet, ndërsa llava që rrëshqiti shp ateve të tij mbuloi me qindra shtëpi ne periferitë e qytetit të Gomas, përfshirë edhe ndërtesa të larta.

Të paktën 15 vd ekje janë konf irmuar deri tani, por bilanci i vik timave pritet të rritet akoma edhe më shumë teksa ekipet e shpë timit vetëm tani po hyjnë në zonat më të thella të goditura prej fa tkeqë sisë natyrore. 9 prej vikt imave mësohet të kenë hu mbur jetën në aks idente rrugore, pasi të tm err uar njerëzit po nxitonin të largoheshin kush e kush më parë nga zonat pranë vullkanit.

“Ishte e tme rrsh me, isha në shtëpi kur ndodhi. njerëzit ulërinin. Vullkani ishte duke shpë rthyer. Dola jashte me vrap dhe ngrita sytë nga qielli: ishte i gjithi i kuq!”, thotë Richard Bahati , banor i Gomas.Qyteti i Gomas me një popullsi prej rreth 2 milionë banorë, ndodhet 10 kilometra nga vullkani i Nyiragongos. Për herë të fundit, ky vullkan ka shp ërthyer në 2002, duke vra rë 250 persona e duke lënë të pastrehë 120 mijë persona të tjerë.Nyiragongo është një prej vullkaneve më aktive në botë dhe konsiderohet si një ndër më të rre zik shmit.TCH